Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Potrivit Codului Muncii, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani. Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Care sunt modalitatile de plata a salariilor angajatilor?
La data stabilita de fiecare angajator in contractul individual de munca, se vor plati salariile angajatilor prin urmatoarele modalitati:
- Plata salariului se poate efectua in numerar.
- Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar al angajatului.
- Plata in natura a unei parti din salariu, in conditiile stabilite la art. 165, este posibila numai daca este prevazuta expres in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
Atentie! Salariatii nu pot fi obligati sa primeasca drepturile salariale prin intermediul cardurilor.
Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Salariul se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta. In caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate pana la data decesului sunt platite, in ordine, sotului supravietuitor, copiilor majori ai defunctului sau parintilor acestuia. Daca nu exista nici una dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt platite altor mostenitori, in conditiile dreptului comun.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-